Vi minns alla hur det lät när Tintin i Kongo åter var uppe i rampljuset. Albumets innehåll anklagades för att vara rasistiskt, och ett flertal debattörer kämpade för att få albumet förbjudet. Men kampen var döfödd. Tintin i Kongo blev, som tur var, inte alls förbjuden. Många bibliotek och bokhandlare valde dock att plocka bort boken från hyllan för barnböcker. Helt rätt!

Tintin i Kongo var Hegrés andra album om journalisten Tintins och hunden Milous äventyr. Albumet släpptes 1931, ett år efter Tintins debut (Tintin i Sovjet, med tydliga satiriska inslag om den sovjetiska kommunismen). Vi kan inte dömma varken Tintin, Milou eller Hegré utifrån våra ögon.

Jag, B. och hennes ena bror var på Akademibokhandeln i dag. Där fanns Tintin i Kongo – i barnhyllan – men inte alls Hegrés original, utan en av hans senare nerteckningar av den (från 1946, i färg och med mindre rasistiska inslag). Rutan nedan var helt bortplockad ur den senare varianten, men här kommer den, som en vetenskaplig observation av Tintin, ano 1931.