Alla har väl sätt filmen Amelie från Montmartre (Le fabuleux destin d’Amélie Poulain) från 2001. Filmen är utan tvekan en av de absolut bästa filmerna från 2000-talet. När jag och B. var i Paris tidigare i somras tog jag lite fotografier från några av de platser där filmen utspelar sig. Inlägget innehåller en mängd spoilers.

I början av filmen dör Amelies mamma. En kanadensisk turist tar sitt liv genom att hoppa från Notre-dame de Paris. Vid nedslaget träffar turisten Amelies mor. Amelies mor dör omedelbart.

Amelie jobbar på Cafe des 2 Moulins. Kafét ligger i Montmartre, på en av de absolut mysigaste gatorna. Tyvärr är kafét ganska själlöst, bland annat på grund av deras exploatering av det faktum att Amelie jobbade där i filmen.

Grönsaksståndet som den cyniske Collincourt äger.

Tunnelbanestationen Abbesses ligger i Montmartre, ca 5 minuters gångväg från Cafe des 2 Moulins.

Trappan ligger precis utanför Gare de l’Est.

Ovanför trappan.

Under hela filmens gång samlar Amelie på stenar, som hon sedan kastar macka med i St. Martin-kanalen.

Telefonkioskerna, vid foten av Sacré-Coeur, är borta. Karusellen, därimot, finns fortfarande kvar.

Vänthallen på Gare de l’Est. De flesta av filmens tåg-/tunnelbanescener är filmade på Gare de l’Est. Paris största tågstation, Gare du Nord, som precis som Gare de l’Est ligger i närheten av Montmartre, användes dock väldigt sparsamt i filmen.

Fotoautomaten, även den i vänthallen på Gare de l’Est.